top of page

liittyminen, eroaminen, deadline ja lomailu

tarinat ja aktiivisuus

kartta

profiili

Päivitetty viimeksi: 14.04.2017

Info pitää sisällään melkeinpä kaiken mitä sinun tarvitsee tietää hoitaessasi Cobaltissa. Info-osio kannattaa lukea läpi moneen otteeseen sillä päivitämme sivuja koko ajan! Info antaa sinulle vastauksen usein kysyttyyn kysymykseen ja kertoo siitä kuinka hoitola toimii. Cobalt eroaa muista hoitoloista jonkin verran ja pitää sisällään monta erilaista omaa käytäntöä. Säästät samalla sekä meidän että omaa aikaasi vilkaisemalla ensin tänne. Jos käy kuitenkin niin, että info ei kata jotakin asiaa mistä haluaisit tietää lisää, tule ihmeessä kysymään meiltä esimerkiksi viekussa!

Tällä hetkellä info pitää sisällään seuraavia aihepiirejä:
ammatit/harrastukset, liittyminen/eroaminen/deadlinet/lomailu, tarinat, aktiivisuus, kartta, hyötyliikkeet, profiili, toinen hahmo, vaikeustaso, Pokémonit, lisätiimi, karenssiaika, kehittyminen, liikkeet, Pokémoneggit, elinvoima/hp-mittari, statusongelmat, salikunto/kisastatus/yleiskunto ja Pokémonin kiintymys/ajatukset
 

Käytämme apunamme näitä seuraavia sivuja:
Serebii  |  Bulbapedia  |  Pokemon Database

 

Voit liittyä Cobaltiin kolme (3) kertaa. Sen jälkeen sinua ei enään hyväksytä tiimiin. Ylläpito saattaa tehdä joskus poikkeuksen mutta vain erityistapauksissa. Ole siis varma päätöksestäsi kun liityt tai eroat.

 

Jos sinusta ei ole kuulunut 3-6 kuukauteen mitään, laitamme sinulle deadlinen jonka jälkeen sinut tullaan erottamaan. Sinulla on siis tähän päivämäärään asti aikaa ilmoittaa itsestäsi ja kirjoittaa väh. yksi tarina. Sinun tulee ilmoittaa itsestäsi viekussa. Ei siis riitä että käyt vain pyörähtämässä chatissa.

 

Jos tarvitset kuitenkin aikaa ja haluat jättää hoitolapuuhat sivummalle etkä kuitenkaan raaskisi jättää eroamisviestiä, voit aina jättäytyä  joko lomalle tai valita itsellesi hitaan hoitotavan. Lomalla voi olla maksimissaan 1 kuukauden ajan - poikkeuksista täytyy sopia erikseen ylläpitäjän kanssa!
 

Cobaltissa on muutama kriteeri aktiivisuudesta: tarina per kuukausi olisi ihanteellinen mutta pystyt hoitamaan kerran puolessa vuodessa. On kuitenkin syytä pohtia onko järkevä ajatus liittyä hoitolaan jos aika ei välttämättä riitäkään. Jos sinulta kuitenkin ilmestyy tarinoita useammin kuin kerran kuukaudessa niin loistavaa! Voit lähettää maksimissaan kolme tarinaa peräkkäin ilman että ylläpitäjä on ehtinyt vastata ensimmäiseen. Muu aktiivisuus on myös erittäin arvostettua, oli kyseessä sitten piirrustukset tai tapahtumiin osallistuminen!

 

Mitä tarinoiden kirjoittamiseen tulee, tarinan minimipituus on 500 sanaa. Maksimipituutta tarinoille taas ei ole. Myös se mitä haluat tarinoissasi tapahtuvan on sinusta kiinni. Pokemonit voivat puhua ja kommunikoida kanssasi ja ymmärtää sinun kieltäsi tai sinä vuorostaan heidän. Telepatia, ääneen puhuminen, millä tavalla haluatkaan - kaikki toimii. Käytä mielikuvitustasi luovasti!

 

Kun liikut tarinoissasi, saat soveltaa sitä sinulle ja juonellesi sopivammaksi. Caijoun alue on kuvailtu enemmälti nykyaikasena arkipelagona mutta jos haluat asettaa miljöösi menneisyyteen tai tulevaisuuteen, on tämäkin mahdollista. Voit myös keksiä erilaisia globaaleja tilanteita, oli kyseessä sitten luonnonkatastrofi, vallankumous, sota, jokin aikakausi tai muu vastaava.
 

Kartta on open world-tyylinen, jonka kohteet ovat yhtenäisiä: voit päättää kuinka reitität matkasi, mitä tietä käytät ja kuinka päädyt mihinkin kaupunkiin. Muista kuitenkin olla looginen kun suunnittelet reittiä.

Matkata voit monella tapaa, esim. kävellen, pyöräillen, rullaluistellen tai jopa luistellen, jos on talvi tai talvinen kaupunki/reitti osuu matkasi varrelle. Voit myös kulkea autolla tai mulla moottorivälineellä - nämä eivät ole ollenkaan poisluettuja mahdollisuuksia! Junalla pääset myös kätevästi paikasta toiseen. Voit kulkea vesiteitse laivalla, kanotoiden tai mikset jopa linnuntietä lentäen. Myös Pokémonin kyytiä voi käyttää hyväkseen.
 

Profiilista näet perustiedot kuten hahmosi biografian sekä kaikki Pokémonit jotka ovat messissä. Profiileissa käytetään vain suurempia kouluttajakuvia (esim. X, Y tai ORAS-peleistä) tai omatekoisia piirrustuksia! Jos haluat vaihtaa profiilikuvaasi, sekin käy mutta pysy kuitenkin kohtuuden rajoissa. Saat vaihtaa kuvaasi max. 1 kerran kuukaudessa.

 

Olisi myös suotavaa korjata Pokémonien luonteet kun he kehittyvät tai kun tarina etenee ja heidän luonteensa muuttuu. Muista pysyä kohtuudessa miten usein venkslaat profiilisi ja tietojesi kanssa. Jokaisen Pokémonin sekä hahmon tiedot tulee olla vähintään 100 sanan mittaiset!


 

toinen hahmo

Cobaltissa jokaisella tiimiläisellä voi olla samanaikaisesti kaksi eri päähahmoa tai sama hahmo jaettu kahdelle eri tarinajuonelle. Toisen päähahmon saat hankkia itsellesi vasta kun sinut on hyväksytty Cobaltin tiimiin. Hahmolomake on samanlainen kuin liittymislomakekin, kerrot päähahmostasi ja hahmon aloituspokémonista. Hahmosi jakavat samat rahat sekä tavarat keskenään joten sinun ei tarvitse esimerkiksi hankkia samoja tavaroita uudelleen.


 

Syntymäpäiväsi kunniaksi tulemme antamaan sinulle lahjan! Syntymäpäivälahja voi olla mikä tahansa esine, megakivi, legendaarisen kutsumaesine tai jopa legendaarisen Pokémonin Pokémonegg. Voit myös aina kysäistä meiltä mitä muuta olisi mahdollista saada. Muista kuitenkin, että voit valita vain yhden lahjatavaran. Saat lunastaa tämän kuukauden sisällä kun synttärisi ovat lähellä! Lahjan pyytäminen ei ole siis välttämätöntä, lähinnä vain pieni lahja meiltä ylläpitäjiltä. Tulet saamaan myös pienen yllätyslahjan ylläpitäjiltä mutta tämä taas on yllätys ja voi olla mikä tai mitä tahansa!


 

syntymäpäivä

vaikeustaso

Cobaltista löytyy erilainen käytäntö, vaikeustasot, jotka vaikuttavat tiimiläisten tarinoista saataviin palkkioihin, Safari- ja Underground-käynteihin sekä moneen muuhun. Valittavanasi on siis kolmesta eri tasosta se yksi, joka tuntuu sinulle sopivimmalta. Vaikeustasoa saa myös muuttaa koska tahansa! Jokaisen tiimiläisen tulee ilmoittaa millä vaikeustasolla hän haluaa hoitolassa hoitaa. Alla on lyhyt kuvaus kustakin tasosta ja se minkälaiset asetukset näissä on:


 HELPPO: 
''Kepeää ja rentoa meininkiä, haluat kaiken menevän miellyttävästi ja mukavan helposti hoitaessasi Cobaltissa.''

- tarinoista saa palkkioita hyvin
- Pokémonisi saavat tasoja helposti
- Pokémonmunat kuoriutuvat 5 tarinan jälkeen
- Pokémonien kanssa ystävystyminen on helppoa
- istuttamasi marjasato on valmis 5 tarinan jälkeen

- jokaista uutta Pokémonia kohtaan on 5 tarinan karenssi
 

 

 KESKITASO
''Pientä haastetta haluaville muttei kuitenkaan yltäkylläisen hankalaa toivoville, sopii erityisesti kokeneille tiimiläisille.''

- tarinoista saa palkkioita 20% vähemmän 
mutta joka 3. tarinan jälkeen saat tuplabonuksen HCta!
- Pokémonisi saavat tasoja tasaiseen tahtiin
- Pokémonmunat kuoriutuvat 8 tarinan jälkeen
- Pokémonien kanssa ystävystyminen on melko helppoa
- istuttamasi marjasato on valmis 8 tarinan jälkeen

- jokaista uutta Pokémonia kohtaan on 8 tarinan karenssi


 

 VAIKEA: 
''Nyt saat haastetta jos sitä kaipasitkin! Tämä vaikeustaso antaa realistisemman kokemuksen Pokémonien kanssa elämisestä.''

 

- tarinoista saa palkkioita 40% vähemmän mutta joka 5. tarinan jälkeen saat tuplabonuksen HCta!
- Pokémonisi saavat tasoja hitaammin mutta kun treenaat näiden kanssa, ne pysyvät terveempinä ja saattavat välillä saada enemmän tasoja kerralla

- Pokémonmunat kuoriutuvat 15 tarinan jälkeen
- Pokémonien kanssa ystävystyminen vie aikaa mutta ne kiintyvät sinuun loppuiäksi
- istuttamasi marjasato on valmis 15 tarinan jälkeen

- jokaista uutta Pokémonia kohtaan on 15 tarinan karenssi


 

tiimi, karenssiaika ja lisätiimi

Mukana voi pitää maksimissaan kymmenen Pokémonia sekä viisi Pokémonmunaa (vain jos sinulla on Egg Capsule). Jos tiimisi on kuitenkin täynnä ja joku näistä viidestä Pokémonmunasta kuoriutuu, tämä siirtyy automaattisesti päivähoitoon. Jos on sattunut niin että syystä tai toisesta et halua enään jotakin Pokémonia tiimiisi, sinun on mahdollista vapauttaa tämä tai laittaa Pokémon adoptioon. Joku muu saattaa ihastua siihen ja ottaa Pokémonin huostaansa.

Jos haluat, saat itsellesi myös toisen lisätiimin, johon mahtuu myös kymmenen kappaletta Pokémoneja. Sinun tulee kertoa tiimiläiskirjassa jos haluat käyttää lisätiimiäsi tarinoissasi. Voit myös uudelleenjärjestää Pokémonit näiden kahden tiimin välillä, siirtää joko tiimistä tiimiin tai päinvastoin. Muista että tiimin ei tarvitse olla välttämättä täynnä. Kummassakin voi olla esimerkiksi vain viisi kappaletta tai vähemmän.

TÄRKEÄ TIETÄÄ: mitä tulee Pokémonien hankkimiseen, voit hankkia vain yhden Pokémonin tietyn tarina määrän välein. Asiaan vaikuttaa vaikeustasosi. 

Huomaa! Tiimiä ei voi vaihtaa kesken salihaasteiden eikä myöskään liigahaasteiden aikana! Voit kuitenkin ilmoittaa vaihtavasi tiimiä ennen seuraavan eliittipäällikön haastamista.

 

kehittyminen

Cobaltissa Pokémonit kehittyvät monin eri tavoin. Kunkin Pokémonin tiedoissa kerrotaan tarkasti kuinka ja milloin Pokémonisi kehittyy. Variaatioita sekä poikkeuksiakin löytyy. Esimerkiksi: Haunterin voit kehittää Gengariksi vasta silloin kun tämän kiintymys on 10/10 ja tämä on saanut täyden kiintymyksensä aikana vielä yhden tason lisää.

Lisätietoa Pokémonien kehittymisestä saat myös monilta virallisilta Pokémon-sivuilta kuten Bulbapediasta tai esimerkiksi Serebiistä ja Pokémon Databasestä.  Kaikki tiedot eivät kuitenkaan päde Cobaltin kanssa sillä poikkeuksia ja uudistuksia on tehty, ja voitkin aina kysyä tarkempia ohjeita ylläpitäjiltä Pokémonisi kehittämiseen,

Pokémonit kehittyvät muuten tasaiseen tahtiin kuten tavallista. Tämä vaatii sen että ne esiintyvät tarinoissasi, tekevät asioita ja puuhastelevat niitä näitä. Mitä enemmän Pokémon siis esiintyy tarinassa, sitä enemmän tämä saa tasoja tai kokemuspisteitä, EXPtä. Pokémonien ei tarvitse otella toisia Pokémoneja vastaan jotta nämä kehittyisivät ja vahvistuisivat.

 

liikkeet

Pokémonisi oppii kasvaessaan koko ajan uusia liikkeitä. Pokémonisi voi kuitenkin oppia liikkeitä tiettyyn määrään asti, jonka jälkeen tämä alkaa myös unohtamaan aiempia iskuja. Yleensä heikot ja aikaisessa vaiheessa opitut iskut unohtuvat ensimmäisinä. Myös nämä, joita Pokémon ei ole käyttänyt pitkään aikaan unohtuvat nopeammin. Voit myös lukita Pokémonien liikkeitä. Jätä tiimiläiskirjaan viesti kuinka monta liikettä (1-5) haluat Pokémonisi muistavan.

Tilanteesta riippuen Pokémonillasi voi olla korkeintaan 10-20 liikettä. Jako menee seuraavasti:
 

Ensimmäinen kehitysaste: max. 10 liikettä  |  Toinen kehitysaste: max. 15 liikettä  |  Kolmas kehitysaste: max. 20 liikettä  |
Kehittymätön Pokémon: max. 15 liikettä  |  Pokémon, jonka kehitys on pysäytetty/everstone: max. 15 liikettä
 

Voit opettaa minkä tahansa liikkeen pokemonillesi, oli se sitten vaikkapa ruoho-pokemonille jää-tyypin liike. Tällaiset erikoiset poikkeamat kannattaa kuitenkin ottaa huomioon, perustella ja ottaa esille tarinoissa. Pokémon pystyy myös unohtamaan liikkeitä erittäin helposti. Pistä tiimiläiskirjaan viestiä minkä tai mitkä liikkeet haluat Pokémonin unohtavan.

pokémoneggit eli pokémonmunat

Pokémonmunan voit saada kun kaksi oman tiimisi Pokémonia päättää tällaisen hankkia. Voit myös sopia jomman kumman hankkimisesta toisen tiimiläisen kanssa. Sovitte mitkä Pokémonit hankkivat poikasen ja molemmat teistä laittavat viestin tiimiläiskirjaan. Pokémonit voivat olla joko vastakkaista tai samaa sukupuolta: ominaisuudet ja ulkonäkö jakaantuvat usein tasan mutta poikkeuksiakin on: Jos toinen Pokémoneista omaa dominoivan (hallitsevan) tyypin, esim. Fire-tyyppi > Grass-tyyppi, siirtyy Fire-tyyppi suuremmalla varmuudella myös jälkeläisille.

Pokémonmunia voi saada myös esim. tapahtumista, kilpailuista, lahjaksi ylläpidolta ta adoptiosta. Useimmiten sinun on mahdollista päättää mikä Pokémon munasta kuoriutuu tai mitä lajia syntyvä poikanen on. Voit myös kertoa vain muutamia tietoja kuten tyypin, lajin, värin tai jotakin muuta. Shinyt sekä värimuunnellut ovat myös mahdollisia. Kun omistat Pokémonmunan, sinun ei tarvitse välttämättä mainita tätä tarinoissasi ellet halua. Pokémonmuna kuoritutuu kirjoittamiesi tarinoiden sekä vaikeustason mukaan.


 

statusongelmat

Hahmosi tai kenties Pokémonisi tietoihin saattaa joskus ilmaantua erikoinen merkki. Tämä merkki kuvaa status-ongelmaa, tietynlaista tilaa, jonka voi parantaa erilaisin rohdoin. Rohtoja voit ostaa Shotton Yrttitarhasta. Joskus tila voi hälvetä itsekseen mutta suositeltavin tapa on hoitaa tila alta saman tien. Statusongelma voi vaikuttaa Pokémonin kohdalla tämän iloisuuteen sekä terveyteen. Muista kuitenkin että Pokémonit eivät ole robotteja ja tarvitsevat myös lepoa. Pokémon on myös hyvä käyttää Cobalt Centerissä.

PALOVAMMA

Palovamma on kivulias ja vaatii aina hoitoa, koska tämä ei parane itsestään.

Palovamman voi aiheuttaa:
- kontakti tuli-tyypin Pokémonien kanssa
- syövyttävät ja polttavat iskut (esim. Acid ja Scald)
- myrkylliset ja polttavat kasvit/alueet
- pakkasen purema ja paleltumisen sivuoire

- aurinkoisella säällä ulkoilu liian pitkään

 

NUKAHTAMINEN

Pokémonin nukahtaminen voi viitata moneen asiaan. Pokémonin voi virvoittaa hereille tai antaa tämän nukkua, jolloinka Pokémon herää itsestään ajan kuluessa.

Nukahtamisen voi aiheuttaa:
- loppuunpalaminen, uupuminen tai alhainen energiataso
- unettavat iskut (esim. Yawn tai Hypnosis)

- liian rankka treenaus

- myrkylliset kasvit ja ötökät

 

PALELTUMA

Paleltuma on vaarallinen tila, mikä voi johtaa hypotermiaan. Paleltunut Pokémon on saatava lämpimään mahdollisimman nopeasti, jotta terveyttä uhkaavilta komplikaatioilta voidaan välttyä.

Paleltuman voi aiheuttaa:
- kontakti jää-tyypin Pokémonien kanssa
- jäätävät iskut
- liiallinen oleskelu alhaisessa lämpötilassa tai ulkona kylmässä

 

MYRKYTYS

Myrkytys voi koitua hengenvaaralliseksi, riippuen siitä kuinka vahva annos myrkkyä Pokémonin kehoon on joutunut. Myrkky voi liueta pois mutta vain harvemmissa tapauksissa.

Myrkytyksen voi aiheuttaa:
- kontakti myrkky-tyypin Pokémonien kanssa
- myrkylliset iskut (esim. Toxic)
- saasteet, toksiset alueet, lika, pilaantunut ruoka
- myrkylliset kasvit sekä hyönteiset

 

PARALYYSI

Paralyysi eli halvaus voi olla hetkellinen tila, josta Pokémonisi toipuu ajan kanssa. Halvaus voi kestää kauemminkin ja näin rajoittaa Pokémonisi liikkumista.

Paralyysin voi aiheuttaa:
- kontakti sähkö-tyypin Pokémonien kanssa
- elektriset sekä hätkähdyttävät iskut (esim. Thunder Wave ja Lick)
- myrkytyksen sivuoire
- liiallinen rasitus (esim. uupumus, kivut)

 

SEKAVUUS

Sekava tila heikentää Pokémonin motoriikkaa eikä tämä pysty välttämättä keskittymään ympäristöönsä kunnolla.

Sekavan tilan voi aiheuttaa:
- kontakti psyykkis-tyypin Pokémonin kanssa
- hämmentävät ja myrkylliset iskut (esim. Confuse Ray ja Toxic)
- uupuneisuus sekä alhaisen energiatason sivuoire

- myrkytyksen sivuoire

- liian rankka treenaus

 

HULLAANTUMINEN

Kun Pokémon on hullaantunut, tämän pää on pilvissä ja otus täysin vietävissä. Tämä ei tarkoita välttämättä sekavaa tilaa - Pokémon on vain päästään pyörryksissä.

Hullaantumisen voi aiheuttaa:
- voimakkaat aromit tai huumaavat tuoksut
- hullaannuttavat iskut
- yhtäkkinen ihastuminen

 

TAJUNNAN MENETYS

Tajuntansa menettänyt Pokémon on joko vakavasti ylirasittunut, saanut liikaa vahinkoa tai päätynyt esimerkiksi shokkitilaan jonkin raskaan tapahtuman toimesta. Jos Pokémon on ollut pitkään tajuttomana, tämä voi vahingoittaa terveyttä pysyvästi. Pokémon tulee parantaa Cobalt Centerissä käynnillä. Myös lepo sekä rohdot ovat oivallisia parannuskeinoja.

Tajunnan menetyksen voi aiheuttaa:
- energiatason loppuun hupeneminen
- voimakas shokkitila

 

POKÉRUS

Pokérus (lyhenne sanoista 'Pokémon' ja 'virus') on eräänlainen virus, joka voi tarttua Pokémonista toiseen. Virus ei ole vaarallinen eikä se vahingoita Pokémonia, päinvastoin. Pokérus voi kestää parista tarinasta jopa kymmeneen, jonka jälkeen Pokémon parantuu. Viruksen kytemisen aikana Pokémon kasvaa ja kehittyy nopeammin.

Kun Pokémon on parantunut, tämän tietoihin saattaa jäädä pieni vaaleanpunainen ikoni, joka kertoo kasvun ja kehityksen hieman nopeammasta jatkumisesta. Pokéruksen sairastettuaan, Pokémon ei voi sairastua tähän uudelleen.


 

kiintymys, kuntomittari ja kunto

Pokémonin tiedoissa oleva HP-mittari (lyh. health point eli terveyspiste)/elinvoima kertoo tämän energiatasosta. Pidä huoli, että Pokémonisi energiatarve pysyy korkealla. Matala energia voi altistuttaa Pokémonisi helpommin erilaisille status-ongelmille sekä sairauksille. Jos Pokémon on täysissä voimissa, voi tälle kehittää tietynlaisen 'suojan'. Näet suojauksen kehityksen mittarissa kun vihreät sydämmet muuttuvat sinisiksi. Suojauskerroin voi olla maksimissaan 5-kertainen. Suojaus taas laskee kun Pokémon ottaa vahinkoa mutta tämä ei vahingoita itse Pokémonia. Myös jonkinlaiset tavarat sekä iskut voivat luoda suojakertoimen Pokémonille.
 

Otamme huomioon sen kuinka kohtelet Pokémoniasi tarinoissasi. Kiintymys kasvaa sitä mukaan miten paljon vietät aikaa ja teet asioita Pokémonisi kanssa. Pokémonisi tiedoista voit myös lukea mitä tämä ajattelee viimeisimmän tarinan tapahtumista (jos Pokémon on tässä tarinassa ollut mukana).


 

TULOSSA PIAN!


 

COBALTIN INFOPISTE

-

ammatit ja harrastukset

Pystyt ottamaan lopputilin ammatista tai harrastuksesta koska tahansa mutta tästä täytyy ilmoittaa tiimiläiskirjaan. On hyvä tietää että aina kun vaihdat ammattia sinun täytyy pulittaa tästä 100 HC. Jos et ota ammattia tai harrastusta huomioon tarinoissasi riittävän usein, voit saada potkut. Muista aina ilmoittaa jos aiot suorittaa ammatti-/harrastustehtäviä ja merkitse nämä myöskin tarinaan jossa suoritat näitä tehtäviä!

Pokémon Care Cobalt © Rosa & Sono, 2018 | v. 9.0 - Birch | Pokémon © Satoshi Tajiri | Nintendo | Creatures Inc. | GAME FREAK Inc.

bottom of page